~anda mau follow?? thanks yaa~~

Friday, November 25, 2011

SENYAP, DIAM, dan MENYEPIKAN DIRI

SENYAP
tak bermakna aku menyerah kalah,
tak juga kerana segala kata kata kau tu benar...

DIAM 
tak bermakna aku bisu,
tak bermakna juga aku sombong...

MENYEPIKAN DIRI
tak bermakna aku lupa tentang itu,
tak bermakna juga aku mahu segalanya berakhir...

tetapi, aku SENYAP, DIAM, dan MENYEPIKAN DIRI
kerana aku tau ianya adalah jalan terbaik untuk semuanya,
supaya keadaan itu tidak bertambah rumit,
dan aku tau yang DIA sentiasa ada untuk menemani aku di kala kau jauh di sana,
hanya SENYAP, DIAM, dan MENYEPIKAN DIRI yang menemani hidup aku selama ini,
yang membolehkan aku mampu berdiri sekarang ini.....



p/s: aku copy, aku paste, aku edit... 

Sunday, September 4, 2011

biar miskin harta tapi kaya budi bahasa

kenapa aku buat entry tajuk macam ni? ni sume sebab ada orang buat insan kesayangan aku sakit hati. bukan setakat sakit hati je tapi sampai menitik air mata... macam mana aku tak baran..
aku bukannya nak memburukkan org dlm blog aku ni. lagi2 kalau ada yang terasa dengan tulisan aku kali ni.
tapi ni semuanya untuk pedoman diri aku sendiri dan juga yg lain2... 

balik semula ke tajuk entry kali ni, walau berapa banyak pun harta yang kita ada, tapi bila lebih ramai yang sakit hati daripada yang senang hati masa bersama kita, memang takkan kemana pun harta tu. nama pun harta dunia...
sombong bongkak mana pun kau, tapi bila kau mati, ke tanah juga kau masuk. takde la pulak aku dengar orang kaya ditanam dalam timbunan duit2... so, tak yah la kau banding2kan diri kau yang kaya tu dengan orang2 yang miskin. walaupun kita tak setaraf dari segi harta benda, tapi selagi nama kita manusia, xde yang bezanya antara kita dengan yang lain....

lagi satu, sekaya mana pun kau atau sebaik mana pun kau dengan aku, tapi,sekali kau sakitkan hati mak ayah aku, memang selamanya aku benci kau. aku sayang sangat parent aku n aku tak rela  kau sakitkan hati diorang.
aku akan baik dengan semua orang, tapi bila kau sakitkan hati parent aku.........

btw, aku rasa belum terlambat nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada yang membaca...
minta maaf minta ampun atas entry bad mood aku kali ni.
kalau tak kerana org kaya tak berbudi ni, takkan keluar entry macam ni...
apa2 pun SALAM AIDILFITRI.....^_^


Friday, September 2, 2011

RaYaNunDalWau...

RaYaNunDalWau...
RINDU
besar maksudnya tu...
dan sebesar tu juga rindu aku malam ni,
rindu nak rajin2 menulis update blog,
rindu dengan kenangan2 lama,
rindu ngan my bestie...
rindu ngan sahabat2 lama,
rindu ngan 1 org,
rindu ngan USM??
kesimpulannya aku ngah rindulah..
rindu dengan semuanya.........

mood: rindu+sewel

Friday, August 5, 2011

apabila diari diceroboh...

sekian lama tak menulis, kali ni aku nak bercerita kisah menyayat hati. kisah diari aku diceroboh. diceroboh oleh siapa? oleh adik aku. walaupun diari lama, tahun 2004, tapi isi diari tu perghh kenangan tu. kalu korang nak tau, diari hijau ni lah diari pertama dan terakhir aku. sejak2 tu aku x pernah rajin menulis lagi. maklumlah zaman dah maju... semuanya tersimpan dalam alam maya... aku tak tau nak cerita macam mana diari aku ni diceroboh. tapi korang tengok je lah pic2 yang aku uploada pasni. sadis woooo....

diari 2004 yg masih suci bersih...


hurm... apakah ini??


lagi sekali...


agak2nya apa yang adik aku ni pikir sambil dy melukis2 ni...



wahai adik aku yang tersayang... akak kamu ni x suka nak mengamuk2 bulan puasa ni. tapi bila dah jadi macam ni memang wa kena mengamuk!!!!

Sunday, July 17, 2011

mana azwa??

fuhh3... terasa bersawang pulak belog azwa ishak ni.. harini aku mengupdate blog ni pun bukan sebab apa sgt pun. sekadar memberitahu sekalian pengunjung bahawasanya blog azwa ishak ni akan berhibernasi buat sementara waktu. bukan kerana tiada cerita hendak ditulis tetapi kerana azwa kini sedang melaksanakan tugas berat negara.. apakah tugas tu?? InsyaAllah akan diceritakan pada entry2 yang bakal menjelma... terima kasih sudi membaca....^^


Tuesday, May 24, 2011

25 cerita tentang azwa

err, aku kena tag lagi?
eh, bukan lagi. tapi da kena lama dah. pada tarikh april fool 2011.
sorry k.ya. wawa x perasan kamu tag sye....
tapi sye akan pastikan usaha kamu meng'tag' sye tak sia2...

"Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random things, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 peoples to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If i tag you, it's because i want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated. "

first time aku baca benda atas ni, aku pelik ngan ayat ni: 
You have to tag the person who tagged you.
gila tak gila la kan. org tu da tag kita, kita tag dy... abestu sampai bila nak abes? huhu
dahtu sampai 25 orang lak tu... ermmmm..

ok la cerita pasal aku pulak lah...

---------------

1. aku seorang perempuan...

2. mak aku perempuan. ayah aku lelaki. abang aku lelaki. angah aku pun lelaki.
adik kembar aku ada sepasang. yg adek1, perempuan. yg adek2, lelaki.

3. aku anak jati johor. lahir kat atas katil rumah nenek aku kat muor.
4. dulu pernah suka seorang lelaki, sekarang pun suka seorang lelaki, akan datang pun suka seorang lelaki.

5. aku ada 1 penyakit. bak kata mak aku, penyakit keturunan. 
nama penyakit tu RABUN MATA.

6. aku suka berangan. kadang2 sampai 1 jam pun boleh... tu pasal jerawat tak pernah2 surut.

7. dulu pernah ada cita2 nak belajar kat jepun. tu pun sebab terhasut ngan sorang kawan.
padahal nak amek course medic. masuk akal ke?
last2 tersadai kat usm, belajar pasal ubat2...

8. masa sekolah rendah dulu selalu jd brutal. nak kawan pun ngan lelaki je.
sampaikan ada kes aku tampar klasmate aku. tapi bila dah darjah 6 mula berubah ke lebih ayu. mungkin sebab perubahan hormon kot.

9. pernah brutal ngan adik sendiri gak. tekap tangan adik aku yang perempuan tu ngan iron. masa tu aku baru 6@7 tahun. dengan alasan nak test iron tu panas ke tak. lama gak r  kesan melecur kat 3 jari tu nak hilang... naseb baek adik aku tak call tele-dera.

10. brutal2 pun aku ni cepat touching sikit bab2 parents ni. pernah sekali masa darjah 6, aku mimpi mak ayah aku panggil, jerit2 nama aku, tapi aku buat dek. aku g ikot lelaki mana tah.. terjaga dari mimpi tu, aku menangis. sampaikan angah aku pun terjaga. tapi bila dy da terjaga tu aku buat2 tido balik... adoi kanak2....

11. aku start kena g tuisyen masa darjah 2. masa tu ikot abang n angah. 

12. masa darjah 3, aku da mula pakai tudung. tu pun sebab mak aku risau bila kat surat khabar ada berita pasal kanak2 diapa2 tah. aku x ingat. plus,dy risau aku selalu pakai seluar pendek bila g tuisyen...

13. orang kata aku x sayang adik2 aku. tapi sebenarnya dalam hati sayang wooo...

14. banyak binatang yang aku x suka aka geli. antaranya kucing, lipas, cicak etc,,,

15. berahsia. kenapa? 
secret make a woman, woman.

16. dulu selalu baca novel cinta2. tapi sebab bila dah baca novel cinta2 tu buat aku lg banyak berangan, sekarang ni beralih pulak ke novel2 thriller esp karya Ramlee Awang Mursyid.

17. dulu suka warna kuning, lepastu bertukar kaler purple. sekarang ni dua2 aku suka.

18. zaman paling best: zaman TGB. zaman ni aku terjumpa dia...

19. appendiks aku da lama kena buang. sejak aku baby lagi. mak aku la yg cakap...

20. err, baru 20?
bila nak sampai 25 ni??
btw, aku suka num 25 ni.. 

21. orang selalu kata aku jahat. tapi sebenarnya aku baik....
*masuk kereta drive sendiri...*

22. haaa,umor aku 22 tahun masa 2012.

23. besfren aku sekarang BIT. sebab apa bit? sebab aku yg bagi. padahal nama dy Nurul Afiqah Noorberi.
tapi hampa 10 antara kawan2 kesayangku...

24. yeaaah lagi 2...
sekarang aku ngah gila citer RUNNING MAN! 

25. k last, pada saat dan ketika aku tamat menaip ni, aku ngah bersandar kat kepala katil berlapik bantal sambil memakai baju kaler krim n seluar biru. 
SEKIAN


eh, lupa nak tag orang....
tak yah tag r. semua yang baca entry aku ni, korang kena buat benda alah ni gak.....
sebab aku pun nak tau gak sape yg seludup2 baca blog aku ni.... hehe

GO GREEN GUYS!

owh,selalunya bila aku ber'blogwalking', aku selalu tgk bloggers join contest tu, contest ni..
dalam hati aku "best ke?" 
tp aku tak pernah try join pun mana2 contest walaupun nampak menarik.. 
tp harini aku dah di tag oleh seorang kawan aku, cik aiko..
disebabkan ade perkataan please tu, aku pun join lah..
nama contest tu, GO GREEN CONTEST..
kalau ade yang nak join, rajin rajinlah tekan banner bawah ni...



1. follow my blog
ok. aku dah tekan button FOLLOW tu..


2. buat entry bertajuk "GO GREEN GUYS!"
bila entry ni da dipublish, then korang nampak r apa tajuk entry ni...


3. pilih gambar korang yang paling terbaik dari ladang yang ada elemen nature a.k.a alam sekitar .
aku letak 2 takpe kan? kalau tak boleh pun aku da letak......





4. pastu cerita la siket pasal picture yang korang pilih tu.
lepas aku belek2 balik album gambo aku, aku rasa gambar kat atas ni je r yang menepati syarat.
gambar ni aku amek masa Program Jalinan Komuniti kat Yan, Kedah. 
sebab kenapa aku amek gambar kat sini coz bila lagi nak ada kenangan kat sawah padi waktu2 senja lak tu..
so, tu je r cerita pasal gambo atas ni..


5. bagitahu sekali apa yang korang pernah buat sebagai makhluk bumi dalam menjaga alam sekitar kat cerita korang tu.
rasanya aku xdelah berjasa sangat kat bumi ni. nak bercucuk tanam x reti. 
selalunya jadi tukang siram pokok je la kot.
nak kata aku tak buang sampah merata2 tu tak lah juga. kadang2 TERbuang...
tapi selalunya sampah2 yg aku buat tu aku buang dlm tong sampah,
kalau tak jumpa tong sampah (mcm kat fakulti aku), beg&kocek aku la yang selalu jadi tong sampah...
nak jaga kebersihan persekitaran la katakan..
rasanya tu je r kot...


6. jangan lupa letak link entry korang kat ruang comments ok ?
baekkk... arahan diterima..


7. jangan lupa tag 2 orang kawan2 blogger korang untuk join this contest. make sure diorang tahu tau .
sape yang bakal jadi mangsa aku ek?
ermmm,
2 org ni lah...



8. tarikh tutop penyertaan adalah pada 25 JUNE 2011 jam 12 malam.

perpisahan ini



sekali dengar nak dengar lagi maknanya best la kan lagu tu.. 
so aku nak cakap kat sini, sekarang ni aku dalam mood suka layan lagu ni.
Perpisahan Ini by Aizat feat 1st edition...
jiwang tak jiwang la ye..
yang penting telinga aku suka dengor...

disini bermulanya pertemuan yang terakhir
kehilangan amat terasa dihati
mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
kuterima perpisahan ini

dulu kita satu jiwa satu impian
susah dan senang kita bersama
namun itu semua hanya sementara

hanya lagu yang menjadi ingatan..
hanya lagu yang menjadi kenangan..
seandainya masa itu kembali semula
inginku memiliki lebih dari itu

mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
kuterima perpisahan ini
perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
dirimu pergi  biarku sendiri

dulu kita satu jiwa satu impian
susah dan senang kita bersama
namun itu semua hanyalah sementara

hanya lagu yang menjadi ingatan
hanya lagu yang menjadi kenangan
seandainya masa itu kembali semula
inginku memiliki lebih darimu

Sunday, May 22, 2011

Tanah runtuh Hulu Langat

Tanah runtuh Hulu Langat: Tragedi ketika berlatih nasyid 
KUALA LUMPUR: Sepuluh penghuni rumah anak yatim maut dan tujuh lagi masih terperangkap dalam kejadian tanah runtuh membabitkan kediaman Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa di Kampung Sungai Gahal, Hulu Langat, dekat sini, petang semalam. 
Kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu membabitkan 25 penghuni pusat berkenaan dan sehingga jam 11.00 malam tadi, sembilan disahkan selamat.
Hujan lebat yang turun sejak jam 5.30 petang menyukarkan operasi mencari dan menyelamat untuk membawa keluar baki sembilan penghuni termasuk seorang kakitangan pusat itu yang belum ditemui dan dipercayai berada di bawah timbunan runtuhan tanah serta bangunan dewan serba guna. 
Penduduk dan pasukan mencari dan menyelamat menemui mangsa pertama yang hidup jam 3 petang. Dalam tempoh sejam selepas itu, mereka menemui tiga lagi mangsa terselamat. 
Mayat mangsa pertama ditemui jam 4.25 petang diikuti mangsa kedua jam 5.06 petang dan mayat ketiga jam 6.27 petang. Empat lagi mangsa hidup berjaya dikeluarkan termasuk yang ke sebelas pada jam 7.40 malam tadi.  
Semua mayat mangsa dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Hospital Kajang dan Hospital Ampang. 
Dua daripada mangsa yang terbunuh adalah pasangan adik beradik Mohd Zaim Azahari, 14, dan Mohd Azed Azahari, 10, Seramai 500 anggota penyelamat terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, Polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), St John Ambulans, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA), Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) meneruskan operasi dalam keadaan cuaca gelap dan hujan lebat.  
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang turut berada di tempat kejadian mengakui gerakan mencari sukar disebabkan hujan lebat serta masih berlaku pergerakan tanah yang berkemungkinan menyebabkan kawasan itu runtuh sekali gus membahayakan anggota penyelamat. 
Kejadian itu berlaku ketika sekumpulan hampir 30 penghuni bersama guru berada di sebuah dewan serba guna berhampiran blok penginapan mereka untuk menjalani latihan penuh persembahan nasyid sempena satu majlis serahan bantuan oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang dijadualkan jam 5 petang semalam.
Kediaman itu menempatkan tiga blok bangunan termasuk penginapan tiga tingkat, surau dan dewan serba guna yang dijadikan tempat kuliah serta dewan makan.  
Akibat kejadian itu, sebahagian bangunan pertama blok hadapan musnah teruk dan runtuh di bahagian kanan manakala satu lagi bangunan tidak terjejas.
Beberapa penduduk di situ mendakwa mereka mendengar bunyi dentuman dan runtuhan sebelum bergegas ke tempat kejadian untuk membantu mangsa. 
Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut menggunakan khidmat helikopter unit udara PDRM bagi membantu mengesan mangsa serta meninjau keseluruhan kawasan kejadian.
Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Habsah, berkata kawasan di sekitar Batu 14 itu dikelilingi bukit serta mempunyai banyak anak sungai yang menyebabkan mudah berlaku runtuhan atau pergerakan bawah tanah. 
Katanya, kawasan kejadian terletak di antara Sungai Gahal dan Sungai Congkak yang dikatakan antara punca pergerakan tanah mendap secara perlahan sebelum runtuh petang semalam. 
“Kawasan ini memang menjadi kawasan tadahan air bawah tanah. Jika hujan lebat lebih 30 minit, pasti akan berlaku banjir kilat kerana tanah di situ sudah banyak air,” katanya. 



aku sebagai seorang manusia yang ada hati&perasaan cuma mampu mendoakan semoga roh semua mangsa yang tidak berdosa itu dicucuri rahmat dan dipermudahkan jalannya. tak lupa juga pada mangsa mangsa yang masih hidup, semoga tabah dan sabar menghadapi segala dugaan yang sedang dihadapi dan yang bakal mendatang.. ALFATIHAH buat mereka...


*pic dari berita harian online*

Friday, May 20, 2011

terpikat dengan si bujang 3...



eh,header MAMA KEMBAR 3?
kenapa aku letak pic ni dalam entry aku kali ni ye?
ermm... sebenarnya aku nak ajak kalian semua singgah kat blog 
sebab apa?
sebab aku sendiri da tertarik hati dengan 3 anak bujang mama ni..
faris, fahmi n fauzi..
serius aku nak cakap, walaupun aku da lama follow blog mama ni, tapi aku still tak dapat nak bezakan yang mana satu fahmi, faris n fauzi.
dekat mata aku tiga2 dak comel tu semuanya sebijik.
kalau tak percaya cuba tengok gambar bawah ni. 
serupa kan?


*pic dari blog mama*


sebenarnya baru sekeap tadi aku bukak blog kononnya untuk menjengah blog2 yang menarik hati aku..
tapi bila klik dashboard, aku ternampak, 

Video Si Kembar Mengamuk..

terus aku klik..
korang nak tau apa isi video tu?
jom2 kita sama2 klik SINI untuk tengok keletah si kembar 3 ni...
aku gerenti korang akan terpikat dengan keletah budak 3 orang ni.





jom ramai2 bukak blog MAMA KEMBAR 3 ni...
bukan senang aku nak promote blog orang ni. 
maybe blog mama ni blog yang pertama kot... 


Monday, May 16, 2011

Yan dalam kenangan...

aku nak buat entry hari guru, tp aku postponed sekejap boleh? 
aku nak bercerita pasal keluarga angkat aku kat kedah nun...
mula dari khamis kelmarin, 12mei hingga semalam, 15mei,
 aku n 71 orang lg dari fakulti aku mengadakan Program Jalinan Komuniti 
kat Kampung Setar, Yan, Kedah. 
program yang berteraskan unsur2 berbakti kepada penduduk kampung tu diadakan selama 4hari 3malam  betul2 buat aku jatuh hati dengan suasana kampung yang dikelilingi sawah tu.
maklumlah aku ni anak jati johor. mana nak jumpa permandangan sawah bendang macam tu...
serius semua tu akan jadi kenangan terindah,,,
kalau ikutkan hati banyak lagi gambar nak diupload. 
dari start program sehinggalah ke aktiviti bermandi manda kat air terjun.
semuanya memori,memori,memori....
tinggal gambar yang menjadi penyambung memori....
tapi disebabkan badan n mata yang terlalu letih sbb terpaksa mengharungi perjalanan jauh Penang-JB,
so, lain2 gambar n cerita akan disambung pada lain hari ye.....

terima kasih ayah n mak di kedah nun...
lain hari boleh berjumpa lagi....




pesanan terakhir,
selamat hari guru juga kepada cikgu2 yang sabar mendidik aku sejak dari Taski Nurul Falah, ke SKUAAM, ke SSI, ke MRSM TGB, ke KMJ, dan juga pensyarah2 di Pusat Pengajian Sains Farmasi...
tak dilupakan juga cikgu2 tuisyen aku, sejak darjah 2.....
SELAMAT HARI GURU....



Wednesday, May 4, 2011

i'm proud to be johorean...

selamat kembali ke KISAH SANG PUTERI.. 
pagi2 ni bukan nak mengarut atau bukan nak membebel.. 
bukan juga nak bercerita pasal exam aku, takpun pasal tragedi kami ditipu agensi pelancongan, bukan juga pasal aku balik kampung kat muor semalam tapi banjir, n bukan juga aku nak bercerita pasal preparation untuk majlis perkahwinan abang aku. 
tapi sebenarnya aku nak bercerita pasal satu artikel menarik dekat facebook yang menawan hati n mindaku.. *ekk,apakah ayat aku ni?* 
aku malas nak bercerita panjang2, korang baca je segala yang aku sempat aku snap sebentar tadi....



*agak2 kecik silalah klik kasi beso ye..*


serious aku suka artikel ni. sampaikan aku share ke profile aku.... siyes SUKA!




bila aku baca yang ni je aku da tergelak, apatah lagi bila aku terbaca komen2nya.... 
kalo korang terasa nak baca komen2nya picit INI
harap enjoy sume ngan entry ni....







Monday, May 2, 2011

muhasabah pagi: malu seorang wanita

Bila Sifat Malu Tidak Berfungsi...

Biasa kita mendengar, lelaki diistilahkan sebagai kumbang dan wanita pula sebagai bunga. Kalau kumbang suka kepada bunga, lelaki tentulah suka kepada wanita. Sejak remaja lagi keinginan lelaki kepada wanita sudah berputik. Lalu wanita menjadi sasaran usikan lelaki, baik di sekolah, di jalan-jalan raya, di pasar raya, di perhentian bas dan bahkan boleh dikatakan di mana-mana ruang dan peluang. Selagi usikan itu tidak diberi perhatian oleh wanita itu mereka akan terus mencuba dan terus mencuba.

Apakah keistimewaan wanita sehingga begitu kuat menarik perhatian lelaki? Sememangnya wanita lain daripada lelaki, terdapat banyak kelainannya.




Dalam sebuah hadis, Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud: 
"Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki, lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifat malu." (Hadis riwayat Baihaqi) 



Wanita, apapun yang dilakukannya akan mendapat perhatian lelaki, kalau dia berbuat baik, dikagumi, apabila berbuat jahat diminati, apabila dia memakai pakaian menutup aurat dilihat menawan, apabila berpakaian tidak menutup aurat (seksi) dilihat menggoda, dan macam-macam lagi yang menarikperhatian.

Oleh sebab itu Allah S.W.T. mengurniakan kepada wanita sifat malu. Dengan sifat malu itu mereka akan berfikir panjang sebelum melakukan sebarang tindakan. Kalau hendak buat jahat dia akan memikirkan kalau-kalau orang nampak, hendak dedahkan aurat dia takut orang mengganggunya, hendak berjalan seorang dia takut ada orang mengusiknya.

Begitulah peranan malu yang boleh membantu dalam tindak-tanduk seorang wanita. Tapi apa halnya kalau tidak tahu malu ? Tentulah mereka tidak akan memikirkan semua itu. Pedulikan apa orang kata, pedulikan kalau orang tengok, tak kisah kalau orang mengganggu dan mengusik, bahkan mereka rasa senang, seronok dan bahagia bila dalam keadaan begitu.




Dalam sebuah hadis riwayat Bukhari, Nabi S.A.W. bersabda yang bermaksud: 
"Jika kamu tidak malu, buatlah sesuka hatimu." 



Hadis ini merupakan sindiran dalam tegahan. Sifat malu itu adalah pokok akhlak yang mulia dan budi pekerti yang terpuji. Tidak payah diletakkan sifat malu ini di atas neraca akal pun sudah mengakui sebagai suatu sifat yang perlu ada pada diri manusia.

Barangkali wanita hari ini kebanyakkannya tidak malu atau kurang malu sebab itu mereka sanggup melakukan apa saja dosa dan maksiat.

Atau barangkali jika sifat malu yang dikurniakan Allah itu sudah tidak berfungsi sepenuhnya. Kalau demikian, bererti tiada iman di dada mereka.

Jelasnya, mereka tidak takut kepada Allah, tidak gerun kepada neraka Allah dan tidak cinta kepada syurga Allah. Mereka langsung tidak takut dengan
hukuman yang bakal Allah timpakan ke atas mereka. Ini tandanya mereka tiada iman.

Apabila tidak beriman, maka sifat malu yang sedia ada itu secara automatik akan hilang. Inilah realiti yang tidak boleh dinafikan, buktinya boleh dilihat di mana-mana. Melalui media cetak seperti majalah Hai, Mangga, URTV dan sebagainya, media elektronik seperti rancangan-rancangan hiburan dan bahkan di hadapan mata kita sendiri berbagai ragam dan kemungkaran berlaku, tidak berkecuali dilakukan oleh wanita.

Sayang, wanita yang sepatutnya lebih istimewa daripada lelaki menjadi serendah-rendahnya hanya disebabkan sifat malunya tidak berfungsi sepenuhnya.

Tapi percayalah, kalau semua wanita boleh mengekalkan sifat malunya tentulah mereka akan berpakaian sopan, berakhlak mulia dan ketika itu mereka akan disegani oleh semua pihak. Dengan ini akan terhindarlah gejala buruk yang menimpa kaum wanita.

Monday, April 25, 2011

happy birthday kawan..

tahun tahun sebelum ni aku tak pernah lupa nak wish birthday seorang sahabat. asal tiba je 25hb april, aku dah sedia dengan wish dan segala hal lah. masa tu lah aku rasa hari paling bahagia kat dunia. bertahun tahun dah aku buat,  tapi hari ni, bukan aku segaja nak lupa ataupun malas nak wish. tapi aku dah takde sape nak diwishkan. kepada encik sahabat. pemergianmu amat dirasai. semoga kau sentiasa tenang dan sejahtera disampingNYA disana.
insyaAllah kita akan bertemu disana, kerana kau adalah bidadaraku......

tak lupa juga kepada semua yang menyambut kelahiran hari ini, happy birthday diucapkan.
semoga tahun yang mendatang lebih baik daripada tahun sebelum ni....



*yeah,terasa jiwang sebentar lepas berjaya menjawab exam 
organic chem dengan hampeh. hancussss*


muhasabah pagi: jangan sombong

Beberapa panduan Imam Al-Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita...

2.Apabila bertemu dengan orang tua anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat..

3.Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah dia pelajari dan ketahui..

4. Apabila melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya..

5.Apabila melihat orang jahil, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia membuat dosa dalam keadaan kejahilan sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan lah dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti dia akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memeluk islam, maka segala dosanya akan diampuni Allah..

renungkanlah...

Monday, April 18, 2011

aku exam esok

topik utama untuk entry kali ni ialah AKU START EXAM ESOK.. 
ape aku rasa sekarang ni?
aku rasa tak sabau nak duduk atas kerusi mengadap meja (yang jarak dengan meja sebelah lebih kurang setengah meter) sambil pegang sebatang pen menunggu kertas jawapan dikutip.... 
senang cakap, aku x sabar nak abes exam. padahal tak 100% ready.
apa2 pun aku harap aku mampu yang terbaik. 
dan sesiapa yang tengah baca entry aku kali ni, tolonglah doakan aku dapat jawab exam dengan tenang 
dan bila dapat result nanti pun,  result gempak. 
goodluck n selamat maju jaya juga kepada semua yang bakal ambik exam atau tengah amek exam. semoga kita semua success...

jadual exam aku>

selasa. 19hb april 2011. veterinary pharmacy
rabu. 20hb april 2011. physical pharmacy 2
khamis. 21hb april 2011. bahasa melayu (anggap macam takde je...)
jumaat. 22hb april 2011. endocrine system & metabolism
isnin. 25hb april 2011. organic chemistry 2 &phytochemistry
rabu. 27hb april 2011. pharmacoinformatic
khamis. 28hb april 2011. pharmacognosy
29hb-30hbhb april 2011. bercuti di pangkor......


tengok jadual pun dah cuak. apatah lagi nak menjawab exam.
aku hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal.
semoga apa yang aku usahakan selama ni berbalas dengan keputusan yang boleh membuatkan aku tersenyum kegembiraan. amin.....



muhasabah pagi: tanda-tanda kematian

Tanda 100 hari sebelum hari mati

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.



Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut denyut. Pada
ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.



Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba tiba ianya berselera untuk makan




Tanda 3 Hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan
lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan



Tanda 1 Hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.



*semoga kita semua dapat keberkatan dariNYA apabila kita sering mengingati mati*


Friday, April 15, 2011

ayat dalam otak

tengah aku bosan2 terbaring atas katil, tiba tiba otak aku memproses satu ayat ni. sampai sekarang asyik bermain main dalam otak aku....


"JANGAN DIKENANG SEJARAH LAMA
 JIKA KENANGAN LAMA ITU MEMBUATKAN 
KITA TAK KERUAN"


ok. tu je yang nak tulis petang ni.

Thursday, April 14, 2011

harga emas naik...

petang tadi aku merajinkan telinga aku ni dengar HOTfm sambil2 study. masa aku dengar radio tu DJnya suraya n kieran. aku pun layan je r dyorg membebel. tapi ada satu benda yang dyorang cakapkan menarik hati aku untuk mendengar. 

lonjakan harga emas.  

yeap, emas memang satu pelaburan yang bagus. macam sekarang ni, siapa2 yang tengah kesempitan wang tu, n ada pulak simpanan emas kat rumah ataupun emas yang dipakai kat leher tu semakin membebankan. apa lagi, amek barang emas tu gi jual. bayangkan satu gram je dah RM 150. paling kurang pun berat cincin tu ade la dalam beberapa gram agaknya. aku ni x pernah beli cincin. so tak tau r berat sebenar cincin tu. apetah lagi gelang dan rantai. kalau tanya mak ayah aku dyorang tau la. kat SINI ade detail lagi harga2 emas tu. manalah tau korang ade niat nak tau harga emas terkini...

tapi janganlah kita terlalu ghairah ngan kelonjakan harga emas tu sampaikan kita lupa si peragut kat luar sana tu lagilah ghairah dengar berita ni. kalau kita sebulan baru nak dapat gaji beribu, dyorang ni dalam masa seminit je dah ade ribu dalam tangan. tapi jangan pulak korang ade niat nak jadi macam dyorang. 
tolonglah jangan ada cita2 nak jadi peragut. tapi kalau peragut hati tu, tak mampu aku nak tolong. 

untuk makcik2 kat luar sana yang suka menayang2 harta emas kalian  ni, kat sini, anak ni nak bagi nasihat.
simpanlah sikit emas tu kat rumah, takpun nak bagi selamat letak dalam peti rahsia kat bank tu. insyaAllah r selamat. bukannya anak ni iri hati dengan kekayaan emas makcik2 tu. tapi anak ni risau kalau2 tiap2 hari nanti anak ni baca dalam surat khabar,

"warga emas menangis rantai pusaka diragut"

takpun

"penjaja nasi lemak hilang anak demi mempertahankan gelang emas."


jangan kita gelak sekarang sebab semuanya bakal berlaku kalau kita tak berjaga2 mulai sekarang.
jadi macam aku, gelang n rantai emas yang maka ayah aku belikan, aku cuma simpan je kat rumah. 
kali terakhir aku pakai pun masa raya 2 tahun lepas....

last sekali, walaupun dulu2 aku selalu tengok cerita anak mami yang pakai gelang banyak2 tu, tapi bila aku dah ada kat penang ni selama 2 tahun ni, tak pernah pulak aku jumpa orang2 macam tu.
wujud ke??




Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila kamu berdoa, janganlah berkata: Ya Allah, ampunilah aku jika Engkau kehendaki. Tetapi hendaklah dia serahkan permohonannya dengan senang hati, kerana Allah tidak pernah segan untuk memberikan sesuatu kepadanya.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a

--------------------entry yang belum berkarat------------------------